Frallor
15 FRALLOR
500 G VATTEN, KALLT
25 G HAVSSALT
10 G JÄST
200 G VETESURDEG
550 G VETEMJÖL
200 G DURUMVETEMJÖL
Gör degen på kvällen och ställ in i kylen. På morgonen medan ugnen blir varm gör man frallor. Enkelt och väldigt gott!
Väg upp vattnet i en plastbunke. Tillsätt saltet. Rör om med en träslev. Tillsätt jästen. Rör om. Tillsätt resten av ingredienserna och rör tills det blir en deg. Den behöver bara gå ihop. Plasta bunken och ställ in i kylen. Låt jäsa 12–15 timmar.
Sätt ugnen på 250°. Häll ut degen försiktigt på mjölat bord. Mjöla ovanpå degen. Dela försiktigt i 15 delar och lägg på plåt. Sätt in bröden i ugnen, sänk till 230° och baka 12–15 minuter. Låt svalna på galler.
Recepten är hämtade ur världsmästarbagaren Håkan Johanssons bok Brödet.