Valnötsbröd

2 BRÖD
500 G VATTEN, KALLT
250 G RÅGSURDEG,
430 G VETEMJÖL
400 G FINT RÅGMJÖL
5G JÄST
25 G HONUNG
25 G HAVSSALT
200 G VALNÖTTER, HALVERADE

 

Det här är ett av mina favoritbröd. Jag brukar rosta det och bara ha lite smör och ost på. Passar perfekt till chèvre. Testa också att rosta valnötterna så får du ännu mer smak.

Blanda alla ingredienser utom salt och valnötter i köks­ maskin. Kör cirka 4 minuter på låg hastighet. När degen gått ihop, öka hastigheten och knåda degen 6 minuter. Tillsätt salt och knåda 5 minuter. Gör glutenprov. Tillsätt valnötterna på låg hastighet och blanda cirka 2 minuter. Lägg degen i en inoljad plastback och låt jäsa 1 timme. Vik ihop degen och låt jäsa 1 timme.

Lägg degen på mjölat bord och dela i två bitar. Rundriv försiktigt och lägg i mjölade runda korgar. Täck korgarna med plastfolie och låt jäsa 2 timmar.

Sätt ugnen på 25o°, ställ en långpanna i botten och låt ugnen bli varm. Vänd upp bröden på plåt och snitta ett rutmönster. Sätt in bröden i ugnen och lägg två isbitar i långpannan. Sänk till 21o° och baka 3o–35 minuter. Kontrol­ lera att brödens innertemperatur är 98°. Låt svalna på galler.

 

Recepten är hämtade ur världsmästarbagaren

Håkan Johanssons bok Brödet.

Krumelur spets_20px
stampel2_275px
sackar3_275px