Köttgryta med dinkelris

4 port

 

3 dl Dinkelris

 

600-700 g nötkött, grytbitar som nötbog, högrev eller ytterlår
100 g rökt fläsk eller 2 förpackningar bacon
2 msk smör
2 msk olivolja
3 schalottenlök
2 gula lökar
2-3 klyftor vitlök
1 morot
1 palsternacka
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
3 dl vatten
4 dl fylligt rödvin
2 lagerblad
2 grönsak buljongtärningar
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 tsk socker
timjan

 

GÖR SÅ HÄR

 

1. Koka Dinkelriset enligt förpackningen
2. Skär de putsade grytbitarna i grova tärningar ca 3x3 cm
3. Bryn köttet i olivolja i en stor gryta på hög värme (välj gärna gjutjärn)
Salta och peppra.
4. Tärna fläsk. Skala och hacka lök och schalottenlök i mellanstora bitar.
5. Fräs fläsk, sedan lök i olivolja några minuter, tillsätt vitlöken och tomatpurén.
Späd med de krossade tomaterna och tillsätt rödvinet.
6. Tillsätt nu vattnet så det täcker köttet.
7. Lägg i buljongtärningar, lagerblad, timjan, salt, peppar och socker. Rör om och koka sedan på låg värme ca 1 tim. Lägg sedan på locket och låt det småkoka ytterligare i 1-2 tim. När det är ca 30 min kvar tillsätts de slantade morötterna och plasternackan. Späd med vatten om det behövs.

 

Servera med Dinkelris.

Krumelur spets_20px
stampel2_275px
sackar3_275px