Dinkelbröd

500 G VATTEN, KALLT
500 G DINKELSIKT
250 G FULLKORNS­ DINKELMJÖL
200 G DINKELSURDEG 
5 G HONUNG
25 G HAVSSALT

 

Detta bröd har ett luftigt och syrligt inkråm med mycket smak av dinkel. Ett tips: Jäs degen i kyl över natten och baka frallor på morgonen.

Blanda alla ingredienser, utom saltet, i köksmaskin cirka
4 minuter på låg hastighet. När degen gått ihop, öka hastigheten och knåda cirka 4 minuter. Tillsätt saltet och knåda cirka 3 minuter. Gör glutenprov. Lägg degen i en inoljad plastback och låt jäsa 3 timmar eller i kyl över natten.

Lägg degen på bord mjölat med fullkornsdinkelmjöl. Dela den i två bitar och rundriv försiktigt. Ta två runda jäskorgar och dofta med fullkornsdinkel. Lägg bröden i korgarna med skarven neråt. Lägg över en handduk och låt jäsa 2–3 timmar.

Sätt ugnen på 250°, ställ in en långpanna i botten och låt ugnen bli varm. Sätt in bröden, sänk till 220° och lägg en isbit i långpannan. Baka 35–40 minuter. Öppna ugnsluckan efter halva tiden och släpp ut ångan. Kontrollera att brödens innertemperatur är 96°. Låt svalna på galler.

 

Recepten är hämtade ur världsmästarbagaren

Håkan Johanssons bok Brödet.

Krumelur spets_20px
stampel2_275px
sackar3_275px